Cursuri de Desen pentru Copii
Desen pentru incepatori

Desen pentru Incepatori | 10 Trucuri Pentru a Desena Peisaje Superbe

Conținut articol

"Oricine poate invata sa deseneze. Nu toata lumea crede ca acest lucru este adevarat."

- Representing Landscapes "Nadia Amoroso"

Incadreaza desenul intr-un chenar

Chenarul standard pentru peisaje este dreptunghiular

Dreptunghiul reprezinta forma standard pentru incadrarea peisajelo. O data ce e familiarizezi cu modul in care se construiesc peisajele vei putea trece si la alte forme, cum ar fi: oval, patrat sau cerc. Majoritatea peisajelor sunt desenate folosind dreptunghiul orizontal fiindca creeaza o perspectiva mai buna.

Incepe cu un mic crochiu

Un desen rapid si sumar care te va ghida

Asa vei stabilii proportiile cat si contrastele de culoare. Vei gasi echilibrul potrivit pentru fundal, cat si pentru prim-plan. Stabilirea unei compozitii placute inca de la inceput iti va salva timp si te va scuti de multe probleme mai tarziu.

Impartirea armonioasa a spatiului

Linii de compozitie cu impact puternic

Cand schitezi crochiul trebuie sa stabilesti,printre altele, detalii legate de perspectiva, astfel linia orizontului te va ghida in acest sens. Daca o vei plasa la jumatatea distatei dintre pamant si cer desenul va fi lipsit de viata. In schimb, plasarea ei la o treime va face minuni. Desenul devine mult mai atragator! 

Echilibru in compozitie

Chiar si intr-un desen de incepatori echilibrul face diferenta

Tine cont de echilibru. O compozitie placuta ochiului este echilibrata dar nu simetrica. Daca vei pozitiona centrele de interes doar intr-o parte a desenului sau sa o vei aglomera prea mult vei dezechilibra cu siguranta schita.  In cazul simetriei elementele au aceeasi dimensiune si distante. Aceast aranjament poate parea ingrijit dar este, de fapt, plictisitoar. Singurul mod in care poti afla ce functioneaza pentru scena ta este sa experimentezi!

Alege centrul de interes

Un desen bun te face sa te intorci mereu la acelasi punct

Centrul de interes este partea desenului pe care il vei alege ca ochii sa se concentreze pe el. Tu ai aceasta putere! O opera de arta poate contine unul sau mai multe centre de intres pentru a atrage privirile. Pentru a alege locul puntului majoritatea artistilor folosesc sectiunea de aur ca regula.

Contrastul este secretul claritatii

Relatia stransa intre lumina si umbra

Cu un contrast potrivit poti da mai multa viata si profunzime desenului tau! Cu ajutorul lui poti scoate in evidenta centrele de interes, astfel esti in control asupra efectului desenului tau. Daca sistemul tau de referinta este o fotografie reala trebuie sa te uiti dupa zonele umbrite si cele pe care bat lumina. Este foarte simplu sa imparti zonele in acest mod si oferi claritate. Desigur, niste lectii de hasura nu ar strica pentru aceasta etapa.

Observa si schiteaza!

Forma de a lua notite si de comunicare

Motivul pentru care multi nu se apuca de desenat sta la baza unei conceptii gresite cum ca doar cei “talentati” ar trebui sa faca asta. Apuca-te sa schitezi si nu te compara cu altii! Poti sa schitezi fara un motiv anume. Nu toate desenele trebuie sa aibe un scop final. Poti desena de dragul de a desena, pentru a simti creionul pe foaie. Aceasta faza initiala a practicii, pune accentul pe verbul “a face”, pune accentul pe cantitate in loc de calitate. Dupa multa practica vei stii sa transformi schitele intuitive in forme bine definite cau au la baza principii solide de persectiva, hasura, culoare etc.

Experienta desenului de mana

Expresie unica bazata pe experiente personale

Fundamentul unui desen expresiv sta la baza intelegerii modului de trasare a unei linii si ceea ce inseamna aceasta privind comunicarea unei idei. Dupa ce stapanesti linii de dimensiuni mici vei putea incepe sa trasezi unele din ce in ce mai lungi. Grosimea diferita reprezinta elemente grafice diferite intr-un desen, asa ca trebuie sa inveti sa o faci constanta. De asemea, inceputul si sfarsitul ei trebuie sa fie bine definite. Accentul poate fi creat prin repetarea de cateva ori a unei miscari inainte si inapoi, facand acea parte mai inchisa la culoare dar nu neaparat mai groasa.

Desenul este o abilitate practica

Mod eficient și relativ rapid de a explora idei

Unul din cele mai mari obstacole in predarea desenului este lipsa de incredere a elevului in abilitatile lui si dorinta de a fi perfect. Solutia sta in construirea increderii. Iti voi arata ca poti sa iti imbunatatesti abilitatile prin practica, iti voi arata trucuri simple de desen care il vor face sa arate mult mai bine. Desenele inspirate din viata reala sunt cele mai bune pentru a incepe sa practici in mod regulat. Folosirea unui caiet de schite te va ajuta sa faci din asta un obicei. In general, un caiet de schite este ceva care iti apartine si nimeni altcineva nu mai poate vedea ce este inauntru. Prin urmare, este un loc sigur, lipsit de judecata.

Dezvolta-ti memoria vizuala

Perseverenta poate deschide multe usi

Memoria vizuala iti imbogateste creativitatea cu ingrediente de baza. Ea nu numai ca se dezvolta cu timpul si cu efort dar chiar creste de la sine dintr-un anumit punct. In zonele obscure ale subconstientului memoria vizuala isi creeaza o viata proprie incepand sa produca si sa fertilizeze idei din imagini intr-un mod unic. In acesti “copii” ai subconstientului artistul isi gaseste inspiratia. Majoritatea artistilor sunt binecuvantati cu o memorie vizuala naturala. Ochii lor instinciv scaneaza viata din jurul lor iar imaginatia inventeaza noi combinatii. Tot ce trebuie adaugat la ele este experienta practicii pentru a creea o imagine clara din cele create in subconstient.

"Artistul nu numai ca invata sa isi foloseasaca propria imaginatie dar si pe cea a oamenilor care ii privesc desenele."

- Drawing Outdoors "Henry C. Pitz"

Toate articolele

Te-ar mai putea interesa

Cristiana Toma
Read More
Un profesor minunat! O întâlnire care îți poate schimba viața! Pasiunea este ceea ce îl definește! Alături de el aveți o experiență nouă! încercați! Nota 100
Lăcrămioara Popa
Read More
Un profesor dedicat, apropiat de copii. Nu ai cum sa nu înveți cu asa profesor dacă îți place să desenezi și îți dorești asta. Cursul este foarte atractiv și inedit. Este exact ceea ce cautam. Multumim frumos domnului Bogdan, abia aștept următoarele ședințe!
Gabriel-Cosmin Cismaru
Read More
Explică foarte bine, are răbdare și încurajează ca fiecare participant la curs sâ își dezvolte propiul stil artistic. Un prof de nota 20!
Previous
Next

Sau poți încerca unul din cursurile gratuite de desen

Open chat
Bună! 🙂
Profu' de Desen - Cursuri de desen
Bună, cum pot să te ajut?