cum sa desenezi ochi din mai multe unghiuri

Cum se deseneaza ochiul din mai multe unghiuri

Conținut articol

Este absolut obligatoriu sa stii sa desenezi un ochi din mai multe unghiuri daca vrei sa ai succes ca artist. Sansele sa ai mereu portrete privite frontal sunt minime si chiar daca ar fi, ar rezulta intr-un portofoliu plictisitor. Este bine sa stii sa variezi si pentru asta sunt eu aici cu acest articol! Desenele noatre au la baza mai multe surse, dintre care poate cea mai importanta este "Drawing the Head and Hands" de Andrew Loomis. 

Sa trecem la treaba!

Dacă ai nevoie de un feedback poți să îmi scrii și iți voi răspunde în cel mai scurt timp. Mi-ar plăcea să ne auzim și să faci parte din comunitate. Hai să vedem cum se desenează expresiile ochilor!

"Arta e o minciună care ne face să realizăm adevărul."

― Pablo Picasso

Vederea Frontală

Atunci când desenăm ochiul din față, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte:

 

  1. Acordăm atenție specială globului ochular. Trebuie să simțim cum acesta împinge pleoapele și formează volumele exterioare, astfel vom putea să le desenăm în mod realist. 

  2. Forma nu este una de pește, observă forma fantei globului ocular văzut printre pleoape! Este alungită după o direcție diagonală, nu este perfect simetrică. 

  3. Acordă atenție relației pleoapei cu arcada, pune în valoarea umbra ce se formează intre ele și astfel ilustrează volumul în întregime

  4. Nu te concentra pe detalii, formele mari sunt cele mai importante! Din punctul meu de vedere cu cât formele sunt mai mari și mai simple, cu atât ne îndepărtam mai tare de kitch

  5. Adaugă la final și accente! Ține cont de faptul că accentele sunt condimente, nu ingrediente. Pune-le pe desen ca atare!

cum sa desenezi ochi din mai multe unghiuri
cum sa desenezi ochi din mai multe unghiuri

Vedere Laterală

Mult mai dificilă decât prima, dar merită efortul de a învăța să o desenezi!

Cu ce ne confruntăm când desenăm un ochi văzut din profil:

  1. Globul ocular nu mai are o axă de simetrie verticală și una orizontală, pupila se duce în lateral și situația devine puțin mai complicată.

  2. Ajută desenăm aceste axe de simetrie, vezi video mai sus. Cu autorul lor vom ști cum așezăm mai departe pleoapele în mod corect pe globul nostru ocular.

  3. Gândește-te mereu când desenezi ochi la faptul înfășori volume peste o sferă. Chiar dacă pare foarte dificilă această poziție, gândește-te doar la cum ar sta o pătură sus și una jos pe o sferă. Cam asta e forma pleoapelor.Adaugă la final și volumul arcadei și a pomeților.

  4. Repet: detaliile nu contează aici! Concentrează-te pe volum!

Țineți cont de toate acestea și exersați, exersați, exersați!

Ochi orientat în jos

Mult mai dificil chiar și decât vederea laterală. NU ROTI FOAIA!

Cum procedăm:

  1. La fel ca la celelalte două desene, începem cu globul ocular. E ceea ce ne înclinația și de acolo va pleca tot restul construcției.
  2. Trasăm axele centrale verticale și orizontale. În funcție de ele vom ști care este perspectiva ce va trebui să o respectăm la desenul pleoapelor, a arcadei și a pomeților.
  3. Fară rotim foaia, desenăm pleoapele. Nu uităm de grosimea acestora, este foarte importantă!
  4. Schițam apoi arcada și pomeții având grija fie perfect centrate și acestea cu axele centrale inițial desenate în faza globului ocular.
  5. Privim și suntem mândri de desenul nostru 🙂 Serios, nu uita te mai și lauzi din când în când, chiar înveți ceva greu aici!

cum sa desenezi ochi din mai multe unghiuri
cum sa desenezi ochi din mai multe unghiuri

Cum sa desenezi ochi dezgustati

Ultima oprire: 

  1. Desenăm globul ochular cu grijă și atenție la axele centrale. E o poziție foarte dificilă, nu roti foaia, concentrează-te pe exercițiu, nu trebuie mai vadă nimeni rezultatatul. Scopul este tu înveți ceva!
  2. La fel ca în exercițiile anterioare, adaugăm pleoapele, arcada și pomeții.
  3. Ai grijă la hasură, încearcă iți imaginezi de unde vine lumina și ține cont de faptul absolut toate formele sunt forme rotunde organice. Hașurează-le ca atare!
  4. Repetă până când simți stăpânești aceste construcții! E perfect normal fie dificil, ia-le ușor și cu grijă. Calea mai înceată e de fapt cea mai rapidă aici!

Succes!

Exercitii

1. Desenează o serie de sfere. Orientează-le în toate direcțiile posibile și încearcă apoi desenezi ochi plecând de la acele sfere, ca în exercițiile de mai sus.

2. Exersează mai multe tipologii de ochi. Gândește-te la cum au europenii, africanii, asiaticii, etc. ochii. Încearcă incluzi cât mai multe forme în exercițiile tale pentru a nu ști doar o singură “melodie”.

3. Încearcă experimentezi cu perechi de ochi în mai multe poziții și desenează-le făcând mai multe expresii. Poți învăța mai multe despre expresiii aici!

Succes!

Concluzie

Phew! Nu a fost usor, dar macar a fost greu, nu-i asa?

Voi încheia cu prima idee cu care am început. 

Nu e ușor să desenezi ochii din toate pozițiile, dar e absolut obligatoriu să știi să faci asta dacă vrei să nu fii extrem de limitat în capacitatea ta de expresie artistică. 

Trebuie să faci din asta un exercițiu repetat dacă vrei ca portretele tale să fie dinamice și interesante. Poate sunt ok câteva portrete frontale, dar la un moment dat vei vrea să treci la nivelul următor și vrei să exersezi ochii într-un mediu controlat. 

Sper că acest articol ți-a fost de folos și mai jos găsești și câteva cursuri de desen, daca te interesează să înveți mai multe! 

Succes!

"Arta îți oferă posibilitatea de a te regăsi pe tine însuți și de a te pierde, în același timp."

― Thomas Merton

Toate articolele

Te-ar mai putea interesa

Cristiana Toma
Read More
Un profesor minunat! O întâlnire care îți poate schimba viața! Pasiunea este ceea ce îl definește! Alături de el aveți o experiență nouă! încercați! Nota 100
Lăcrămioara Popa
Read More
Un profesor dedicat, apropiat de copii. Nu ai cum sa nu înveți cu asa profesor dacă îți place să desenezi și îți dorești asta. Cursul este foarte atractiv și inedit. Este exact ceea ce cautam. Multumim frumos domnului Bogdan, abia aștept următoarele ședințe!
Gabriel-Cosmin Cismaru
Read More
Explică foarte bine, are răbdare și încurajează ca fiecare participant la curs sâ își dezvolte propiul stil artistic. Un prof de nota 20!
Previous
Next

Sau poți încerca unul din cursurile gratuite de desen

Shopping Cart
Open chat
Bună! 🙂
Profu' de Desen - Cursuri de desen
Bună, cum pot să te ajut?