Conținut articol
Desenarea ochilor este una dintre cele mai importante abilități pentru orice artist. Capacitatea de a desena diferite expresii în ochi poate aduce adevărată viață și emoție în lucrările tale de artă. În acest articol, vom acoperi diferite expresii, cum ar fi fericirea, furia, frica, dezgustul și surpriza, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de a desena ochi expresivi. Desenele noatre au la baza mai multe surse, dintre care poate cea mai importanta este "Drawing the Head and Hands" de Andrew Loomis.
Sa trecem la treaba!
Dacă ai nevoie de un feedback poți să îmi scrii și iți voi răspunde în cel mai scurt timp. Mi-ar plăcea să ne auzim și să faci parte din comunitate. Hai să vedem cum se desenează expresiile ochilor!
"Every artist was first an amateur."
― Ralph Waldo Emerson
Cum sa desenezi ochi fericiti
Desenarea ochilor fericiți implică o serie de trăsături, destul de ușor de recunoscut:
1. Pomeții obrajilor urcă, acest lucru fiind o consecință a zâmbetului gurii. Astfel, se formează mici riduri pe linia inferioară a pleoapei inferioare și aceasta se înclină ușor.
2. La colțurile exterioare ale ochilor se formează riduri puternice, evidente indiferent de conformație sau vârstă.
3. Ochii se închid ușor, consecință a ridicării pomeților.
4. Se observa o sclipire în ochi – poate acest lucru nu e mereu adevărat în realitate, dar ajută mult în desen la trasmiterea emoției.


Cum sa desenezi ochi furiosi
Cu siguranță cea mai expresivă imagine vizuală a ochilor.
Desenarea ochilor furioși are următoarele trăsături:
- Pomeții urcă aproape la un unghi deoarece și nasul se ridică, iar toate aceste forme par să se aglomereze în centru, în zona glabelei.
- Se formează riduri puternice sub pleoapa inferioară, toată fața se încordează puternic.
- Nasul formează riduri puternice în colțul ochiului.
- Ochii se închid, privirea este printre gene, foarte agresivă și intensă.
- Avem grijă când desenăm irisul, el trebuie să se termine imaginar, după linia pleoapelor. Este extrem de important să nu lasăm albul ochilor vizibil nici sus, nici jos, deoarece asta ridică sau coboară enorm privirea.
- Sprâncenele urmează mișcarea generală a feței, coborând înclinat către glabelă. Țoață fața tinde să se adune acolo, formând riduri peste tot. Aceasta este imaginea clasica de “încruntare”, e ceea ce până și emoji-urile folosesc și e suficient pentru a transmite emoția. 😡
- Riduri puternice se formează în capătul sprâncenelor, la glabelă.
- Intre frunte și nas se formează riduri foarte puternice orizontale.
Țineți cont de toate acestea și exersați, exersați, exersați!
Cum sa desenezi ochi speriati
O expresie relativ ușor de ilustrat, foarte încărcată de emoție.
Desenarea ochilor speriați are următoarele trăsături:
- Pomeții coboară, lăsând ochii deschiși, pregătiți să urmărească cu atenție acțiunile din fața lor.
- Vedem mai mult din sclerotică (albul ochilor). Putem ridica ușor privirea pentru a sugera mai departe frica, inferioritatea în fața pericolului prin sugerarea masivității amenințării.
- Pupilele se dilată și privesc înspre forța amenințătoare.
- Sprâncenele iau o cu totul alta formă în aceasta situație, ele coboară în colțurile exterioare, descriind o curbă opusă celei de la punctul 2.
- De asemenea, opus punctului 2, frica ridică latura interioară a sprâncenelor, formând riduri pe frunte.
- Pielea din zona glabelei se întinde, nu mai vedem absolut niciun rid. Expresia generală este de ochi deschiși, privirea în sus și un sentiment de retragere fata de situația în care se regăsește personajul


Cum sa desenezi ochi dezgustati
Daca ai ajuns până aici și vrei să pui ochii într-un context, dă click pentru un tutorial de portret!
Desenarea ochilor dezgustați are următoarele trăsături:
- Ochii se închid ușor, dar fară ca pomeții să urce. Asta elimină linia de jos a pleoapei inferioare.
- Privirea este ușor într-o parte. Evidențiem dezgustul făcând ochii să privească ușor înapoi și în jos, ilustrând astfel un sentiment de superioritate. Este exact opusul a ceea ce am făcut atunci când am desenat ochii speriați.
- Asemenea furiei, dar la intensitate puțin mai mică, sprâncenele se încruntă ușor, făcând mai degrabă o asemănare cu îndoiala decât cu furia această expresie.
- Pleoapele se apropie, nu lăsăm deloc albul ochilor vizibil nici sub iris, nici deasupra acestuia.
- Pentru a sugera complet ce am discutat la punctul 2, mutăm irisul de pe centrul ochilor, Ducând irisul către un colț, arătam faptul că personajul nu consideră că ceea ce privește merită privit direct, iar acest lucru denotă dispreț.
Tot ceea ce scriu aici, știați deja dar nu v-ați gândit niciodată la asta. Stiu că știți deja asta pentru că știu că absolut toți recunoașteți aceste priviri atunci când le vedeți. Învățați să fiți atenți la lumea din jurul vostru, observați expresiile pe viu și analizați-le!
Cum sa desenezi ochi socati
Terminăm într-o notă ceva mai ușoară!
Desenarea ochilor șocați este partea cea mai simplă din această lecție. Am lăsat ce a fost mai simplu la final, sper să apreciați asta!
- Pomeții coboară puternic, ochii sunt foarte căscați și vrăjiți de ceea ce observă.
- Evidențiem mirarea desenând irisul ușor subdimensionat. Lăsăm albul ochilor vizibil de jur împrejur, trebuie să facem tot ce ne sta în putere pentru a ilustra faptul că ochii sunt larg deschiși.
- Ridicăm puternic sprâncenele – la fel, ochii trebuie să fie laaarg căscați!
- Se formează riduri orizontale pe frunte datorita ridicării sprâncenelor.
- Se formează riduri fine în partea superioară interioară a pleoapei.

Exercitii
1. Desenează o serie de ochi veseli pe mai multe conformații: față rotundă, față pătrată, ochi apropiați, ochi mici/mari, etc.
2. Exersează ridurile! Desenează mai multe forme simple ale ochilor, fară absolut niciun detaliu și concentrează-te doar pe ce se întâmplă în jurul lor. Desenează ridurile fericirii, ale furiei, ale spaimei, etc!
3. Caută mai multe expresii pe Pinterest și exersează de acolo! Lucrează după o varietate mare de modele: bărbați, femei, copii, bătrâni, etc.
Succes!
Concluzie
Terminăm într-o notă ceva mai ușoară!
Desenarea ochilor cu diferite expresii poate părea un lucru dificil la început, dar cu puțina practică și înțelegerea trăsăturilor distinctive ale fiecărui tip de expresie, acest lucru va deveni o armă puternică în arsenalul tău artistic!
Prin înțelegerea modului în care fiecare expresie este reflectată în ochi și prin practicarea desenului ochilor cu diferite expresii, vei aduce desenele tale la următorul nivel!
Repetă caracteristicile fiecăruia de mai multe ori și concentrează-te de data asta pe detalii! Ele fac diferența!
Cu suficientă determinare și dedicare, poți deveni un maestru!
Succes!
"I started painting as a hobby when I was little. I didn’t know I had any talent. I believe talent is just a pursued interest. Anybody can do what I do."
― Bob Ross